lørdag den 7. april 2012

Gangsterens Lærling (1976)


I 1976 fik vi danskere vores svar på The Godfather – nemlig Gangsterens lærling. Eller gjorde
vi?


Dick Kaysø spiller Martin, en livstræt socialrådgiver der bliver lokket ind i den kriminelle underverden. Her bliver han introduceret til vold, prostitution og syre. Peter Steen spiller gangsterbossen Vincent, der bl.a. tilbyder Martin arbejde som narko-kurér. Forholdet mellem bossen og lærlingen forværres hurtigt, og Martin søger nu hævn over sin forhenværende arbejdsgiver. Efter en anholdelse bliver han indlagt på en lukket afdeling, hvor filmen tager en mærkelig retning. I et tidsrum på ca. 15 minutter når Dick Kaysø at onanere, smøre sig selv ind i sin afføring, kvæle Tove Maes og dræbe en politibetjent.

Historien er en tynd kop te, og ingen af skuespillerne er troværdige i deres portrætteringer af kriminelle. Især Peter Steen falder totalt igennem i hans Al Pacino efterligning. Det hjælper så heller ikke at de har valgt at iklæde ham et latterligt velour jakkesæt. Desuden har han et akvarium fyldt med dukkehoveder - for at seeren ikke er i tvivl om at Vincent er en hårdkogt gangsterboss!

Der er tydeligvis ingen der har gidet at restaurere dette makværk, så selvom at den bliver set på dvd, er selve billedkvaliteten noget af det dårligste jeg nogensinde har set. Jeg har ondt af de personer der engang har købt denne film på VHS.

Der er rigtig mange grunde til at du ikke har hørt om denne film, og en Dick Kaysø smurt ind i sit egen lort er bare en af dem.