søndag den 25. juli 2010

Ta' det som en mand, frue!

"Ta’ det som en mand, frue!" (1975)

Åh nej, ikke Tove Maës.


Ellen Rasmussen (Tove Maës) er hjemmegående husmor, der lever i et trivielt ægteskab. Børnene er fløjet fra reden og hendes dagligdag er grå og kedelig (ligesom filmen). Ellen er depressiv og skyller sorgerne ned med stærk alkohol. Det store alkoholforbrug får hende åbenbart til at drømme nogle bizarre drømme, hvor mænd og kvinder bytter kønsroller og om ”dejlige mænd der stripper” (iflg. Dvd coveret). Alkoholikeren Ellen beslutter i samråd med hendes veninder at hun skal have et job og en uddannelse. Valget falder på en kontoruddannelse og hun bliver derefter kontorassistent i et firma hvor overvægtige cigarrygende mænd sidder på chefstillingerne. På arbejdspladsen beslutter kvinderne sig for at strejke for at få bedre forhold, og Ellen finder ud af hvor stærke kvinder i virkeligheden er. Filmen slutter af med en klovneagtig kvindechauvinistisk slagsang.

Tove Maës ligner igennem filmen en skuespiller der har givet op. I samtlige scener virker hun udbrændt og ligeglad. Den eneste skuespiller der er værd at nævne er Berthe Qvistgaard, hvis frisure ligner en Playmobil-figurs på en prik! Det er intet mindre end fantastisk så symmetrisk hendes hår er.

Selvom at jeg tvivler på at nogen gider købe denne film, har instruktørerne åbenbart alligevel valgt at lave både en 40 minutters lang samtale og kommentarspor som ekstra materiale (sidstnævnte er ikke set, grundet manglende lyst). Samtalen mellem de tre instruktører; Mette Knudsen, Li Vilstrup og Elisabeth Rygaard er meget kedelig og er vidst kun forbeholdt dem selv og deres familie. Jeg må indrømme at jeg ikke hørte helt efter hvad de tre snakkede om, da det forbløffede mig sådan at en af kvinderne ligner til forveksling indianeren Chief fra Gøgereden.

Ak ja, Mette Knudsen lavede tilmed en opfølger i 1997 ved navn ”Skat, det er din tur” – skal man grine eller græde?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar